Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

O Γιώργος Λάνθιμος για το Oscar που δεν ήρθε...

«Θα έλεγα ψέματα ότι δε στεναχωρήθηκα που χάσαμε το Όσκαρ.Όμως αυτή η υποψηφιότητα ήταν μια τεράστια επιτυχία από μόνη της.'' ήταν τα πρώτα λόγια του σκηνοθέτη του ''Κυνόδοντα''΄, Γιώργου Λάνθιμου, μετά το τέλος της Τελετής Απονομής των Όσκαρ. ''Δε σημαίνει πολλά μόνο για μένα και τους συνεργάτες μου, αλλά και για την ίδια την κατηγορία του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αφού η ταινία συζητήθηκε όσο καμία άλλη ως μια από τις πιο τολμηρές επιλογές τις ακαδημίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γεγονός ελπιδοφόρο για την ανανέωση του θεσμού. Δε μπορώ παρά να είμαι υπερήφανος για αυτά που έχει πετύχει ο «Κυνόδοντας» τα τελευταία 2 χρόνια.'' κατέληξε.

Ο ''Κυνόδοντας'' έχασε στην κούρσα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από το δανέζικο ''In a better world'', αλλά και μόνο η παρουσία του στις υποψηφιότητες ήταν μία ανέλπιστη επιτυχία, τόσο για την Ελλάδα που επέστρεψε στα Όσκαρ 32 χρόνια μετά, όσο και για τον ίδιο τον Γιώργο Λάνθιμο, που βλέπει τις πόρτες της αμερικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας να του ανοίγουν πλέον διάπλατα.

Μία από τις πιο τολμηρές ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων έκανε το θαύμα της, έστω κι αν δεν πήρε τελικά το Όσκαρ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση του Γιάννη Ζαχόπουλου δημιουργού του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους THESS SHORT FILM FESTIVAL(TISFF) ο οποίος λέει: "αν ο Κυνόδοντας ήταν μικρού μήκους, 25-30 λεπτά, θα είχε ίσως ελπίδες να πάρει το μ.μ.ΟΣΚΑΡ...στην κατηγορία του όμως ήταν αντιμέτωπος με ΠΟΛΥ καλύτερο σινεμά..ΚΑΙ, δεν μ' αρεσε ΚΑΘΟΛΟΥ η δήλωση του..σιγά και αναβάθμισε την κατηγορία ξενόγλωσσης !!! πού ΠΑΝΤΑ είχε σημαντικά έργα..ΚΑΙ είναι ο πρώτος πού έχασε και κάνει τέτοια δήλωση..εντελώς άστοχη κίνηση πού λέει πολλά !"

2 σχόλια:

  1. ξεκάθαρα...χαίρομαι γιά την επιτυχία τού ΚΥΝΟΔΟΝΤΑ και μακάρι να κέρδιζε, ίσως έτσι έριχναν και μιά ματιά στην ελλάδα διεθνείς παραγωγοί!!
    ξεκάθαρα...βλέπω σινεμά, όχι χώρα προέλευσης!

    ...δεν είπα ποτέ ούτε σκέφτηκα οτι είναι αντιγραφή τού Ριπστάιν..αλλά προφανώς η "εμπνευση" ήταν..και ορισμένες σκηνές...and "credit MUST be given where credit is due"...αν έγραφε στο ζενερίκ ένα "inspired by..." θα ήταν έντιμο και θα είχε πιό πολλούς θαυμαστές...θεωρώ απαράδεκτο,ίσως και δείγμα ενοχής,το κατέβασμα από το youTube τού κλιπ με την αντιπαράθεση σκηνών από τα δύο έργα..και φυσικά απαράδεκτη την γραπτή δήλωση του και τα προσωπικά σχόλια στο ιντερβιού στα Οσκαρ...τίποτα απ'όλα τα άρθρα οπως τού Μικελίδη ή τα μπλογκς δεν θα γράφονταν αν είχε γράψει ένα απλό "inspired by..." δεν ξέρω αν η αλλαζονική στάση είναι δικιά του ή υπαγορεύεται από τούς παραγωγούς & διανομείς..
    ΕΠΙΜΕΝΩ όμως γιά το μ.μ.30'...με πάνω από μισό αιώνα στο σινεμά και την προώθηση του (film does NOT equal CINEMA)νομίζω έχω δικαίωμα να πώ τις σκέψεις μου..και δεν εξυπηρετώ κανενός τα συμφέροντα..το αντίθετο..μού κόβουν την καλημέρα!
    Θα τού βγάλω το καπέλο αν παρευρεθεί στην προβολή τού Κάστρου της Αγνότητας και κάνει διάλογο με σινεφίλ και κριτικούς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μόλις είδα αυτό το σχόλιο τού Νικόλα,πού ζεί και ξέρει το σινεμά...μάλλον τα λέει όλα...
    Nicolas Veriotis http://www.youtube.com/watch?v=QahHtVpPFD8

    Το γεγονός ότι στην ερώτηση περί προέλευσης του σεναρίου ο Λάνθιμος απαντά για "random thoughts about family" μάλλον αποδεικνύει ότι τα μεγάλη πνεύματα του Ριστάιν και του Λάνθιμου συναντήθηκαν έστω και με απόσταση 35 χρόνων... Δεν πειράζει Γιώργο. Όσο ατυχές κι αν είναι αυτό το συναπάντημα έχεις όλο το χρόνο δικό σου να αποδείξεις ότι είσαι αυθεντικός καλλιτέχνης χωρίς κόμπλεξ και να στείλεις όλους τους κακεντρεχείς σινεφίλ αδιάβαστους με τις επόμενες ταινίες... Καλό θα ήταν πάντως next time που έχεις random thoughts about anything να τσεκάρεις λίγο και το τι γίνεται εκεί έξω στο σινεμά ποτέ δεν ξέρεις -- μπορεί πάλι να σου προκύψει πλατωνική ταύτιση ιδεών με κάποιον... in that case, a simple THANK YOU mr. RIPSTEIN δε βλάπτει - αντίθετα σου δίνει κύρος και validity. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή